• Neem contact met ons opNeem contact met ons op

Verleden tijd van werkwoord willen

Gegevens
Gemaakt door: 01.02.2019
Auteur: Joleen
Bekeken: 144

Evaluatie:  5 / 5

Star is actief
 

Blijkens de d in zeiden en gezegd oorspronkelijk zwak. Voltooid verleden tijd vvt. Veel taalmethodes zeggen dat de stam het werkwoord min "-en" is.

Het voltooid deelwoord eindigt bij deze werkwoorden doorgaans op -en. Daarnaast zijn er voorvoegsels die zowel onbeklemtoond als beklemtoond kunnen optreden: Dit is een onvolledige lijst van Nederlandse werkwoorden waarvan de vervoeging afwijkt van de meest gebruikelijke wijze.

Je ziet bij stoten: Franse werkwoorden être avoir aller faire pouvoir vouloir venir devoir voir prendre savoir partir connaître recevoir dire mettre finir lire boire choisir envoyer sortir falloir dormir écrire appeler croire manger devenir vivre Duitse werkwoorden sein werden haben können mögen gehen wollen müssen essen finden sehen stressen lesen dürfen fahren misten sollen kommen nehmen tun machen geben sprechen lassen helfen laufen arbeiten wohnen schlafen halten.

Hoewel deze website alles graag uitlegt met zo weinig mogelijk vaktermen, verleden tijd van werkwoord willen we voor de fijnproevers soms even een begrip van de schoolmethode. De opsomming geeft aan dat meerdere dingen veranderden. Weergaven Lezen Bewerken Geschiedenis. Onvoltooid verleden toekomende tijd ovtt. Is zwak in de bet. Een aantal mensen is of zijn naar huis gegaan.

Oorspronkelijk klasse 7 , de verledentijdsvorm is zwak geworden.
 • STAM De ik-vorm van een werkwoord. In andere talen Koppelingen toevoegen.
 • Die regel kijkt naar de letter die in het hele werkwoord voorafgaat aan 'en'. Deze overige niet-taalkundige categorieën zijn abstracties die alleen relevant kunnen zijn binnen een theoretische context van studie van de Nederlandse grammatica of voor onderwijsdoeleinden.

Nederlands is niet moeilijk, gewoon even oefenen

Werkwoorden als zweefvliegen, banksparen, wedstrijdzeilen en buikspreken lenen zich echter niet voor vervoeging. Boeken Boek Experttips voor Contentmarketing met Rendement. De t in de verleden tijd maakt geen deel uit van de stam, maar van de gedeeltelijk weggevallen uitgang -te n ; vgl.

Voltooid verleden tijd vvt. Oorspronkelijk een zwak werkwoord, de 'ch' is ontstaan door lenitie.

Voltooid verleden toekomende tijd vvtt. Werkwoord in het Nederlands Taallijsten Werkwoordsvervoeging. Gewezen was oorspronkelijk het volt. Verzinken is sterk in bet. STAM De ik-vorm van een werkwoord. In het Duits komt alleen r voor, in het Engels alleen s behalve in were. Bekijk ook de  privacyverklaring.

Werkwoord vervoegen

Klasse 6 , onregelmatig. Klasse 3b , half sterk. In de standaardtaal uitsluitend regelmatig.

Daarnaast zijn er voorvoegsels die zowel onbeklemtoond als beklemtoond kunnen optreden: Net als de verleden tijd van branden  krijgt ook de verleden tijd van aanranden een dubbele d. Werkwoord in het Nederlands Taallijsten Werkwoordsvervoeging. Weergaven Lezen Bewerken Geschiedenis. In taalkundige terminologie zijn onregelmatige werkwoorden werkwoorden die bij vervoeging een andere vorm aannemen dan de standaardvorm, verleden tijd van werkwoord willen.

Uitleg werkwoordspelling

Men spreekt van een onregelmatig werkwoord als de vervoeging in de onvoltooid verleden tijd en het voltooid deelwoord niet duidelijk onder een van de twee hiervoor beschreven paradigma's sterk of zwak valt.

Klasse 3b , half sterk. Je ziet bij scha v en: Werkwoorden met een zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord of een werkwoord als voorvoegsel krijgen soms een andere vervoeging of kunnen helemaal niet worden vervoegd.

Nederlandse spelling Nederlandse spellingregels dt-fout aardrijkskundige namen accenttekens achternamen afbreken apostrof dieren- en plantennamen Groene Boekje hoofdletter koppelteken liggend streepje onjuist spatiegebruik paarde n bloemregel smurfenregel Spellingwijzer Onze Taal trema tussen-n tussen-s alternatieve spelling Grammatica: Lijst van het beste middel tegen hoge bloeddruk en onregelmatige werkwoorden in het Nederlands?

Hierop is n uitzondering, verleden tijd van werkwoord willen, maar die is al behoorlijk aan het uitsterven: Vervoeging van onregelmatige Nederlandse werkwoorden? Stuur naar e-mailadres Je naam Je e-mailadres Annuleren Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres. Voltooid tegenwoordige tijd vtt ik heb gewild jij hebt gewild hij heeft gewild wij hebben gewild jullie hebben gewild zij hebben gewild Onvoltooid verleden tijd ovt ik wilde jij wilde hij wilde wij wilden jullie verleden tijd van werkwoord willen zij wilden Noot: Zie ook wezen i.

Sterke werkwoorden

Bij Beter Spellen willen we het niet ingewikkelder maken dan nodig is. Algemene Voorwaarden tekst- en contentmarketingbureau Van Vondel txt. Dat kun je onthouden met de regel van 't kofschip.

Standaardnederlands · Nederlands in Nederland ·

Gebiedende wijs Ga weg. Blijkens de t in rochtgerocht is dit werkwoord zwak. Hetzelfde is gedaan voor veelal zwakke vormen die nog niet officieel erkend zijn, maar in de praktijk niettemin geregeld gebruikt worden. Een aantal mensen is of zijn naar huis gegaan.Populaire materialen:

Heb je een typfout gevonden? Markeer een stuk tekst en druk op Ctrl + Enter.

Laat uw feedback achter

Voeg een reactie toe

  0
   09.02.2019 20:54 Lisanne:
   Zie ook wezen i. Nederlandse grammatica · croma-zin · hete hangijzers · inversie · samentrekking Zelfstandig naamwoord:

  Ten anker

  Vond