• Neem contact met ons opNeem contact met ons op

Vissen die tegen de stroom in zwemmen

Gegevens
Gemaakt door: 07.01.2019
Auteur: Geesje
Bekeken: 867

Evaluatie:  5 / 5

Star is actief
 

Het was ook een van de weinige keren dat u een hoofdrol opeiste. Het bezig zijn met dit schilderij maakt best wel wat los.

En dan is er uiteraard de fout met Tsjernobil. Als je goed werkt, zit kwaliteit er gelijk in. Daartegenover staat dat ik het gevoel heb dat mijn deur altijd heeft opengestaan voor iedereen die eventjes wilde praten. Focus op de lange termijn niet, maar hoe durf je blijvend je eigen pad en visie te volgen zonder de organisatie kwijt te raken?

Want die tegendraadse cultuur heeft getoond dat het ook een grote kracht is. Ik kon de vissen duidelijk zien. Maar ik heb die discussie wel zelf opgezocht.

En drie van die zes weken ben ik niet gegaan! Wij wisten dat en we zijn vissen die tegen de stroom in zwemmen voor gewaarschuwd: Met de muziek kan hij verder, van de metalen neemt hij afscheid?

Na de in mislukte fusie met Estel lijkt Hoogovens tegen de stroom van de fusiegolf in te roeien. Tegen de stroom in, ook omdat je bij tijden merkt dat anderen je niet begrijpen.

Focus op de lange termijn niet, maar hoe durf je blijvend je eigen pad en visie te volgen zonder de organisatie kwijt te raken? Na Dodewaard volgde niet alleen een serie reactorvaten voor de Verenigde staten, Spanje, Zweden en Borssele, maar ook de discussie over kernenergie. Het deed me denken aan het sinds geïntroduceerde devies van de AIVD:
  • Voor ons die dit niet gebeurt kan het extra pijnlijk voelen, maar ik wil het toch noemen.
  • Het bezig zijn met dit schilderij maakt best wel wat los. Allemaal clubjes die aan het 'masterplannen' waren, duizenden mensen.

Toch ben ik ervan overtuigd dat als jij als leidinggevende iets van die eenzaamheid kan oplossen en doorbreken, zonder het altijd maar weer eeuwige geblèr dat mensen alles zelf moeten kunnen en zelf hun grenzen moeten aangeven niet iedereen zit op dezelfde manier in elkaar , dat er dan echt iets verandert. En het zou heel jammer zijn als dat verloren gaat.

De bergen op het schilderij staan symbool voor de moeilijkheden die je tegen kunt komen als blijkt dat kinderen krijgen niet zomaar lukt. Is dat een exponent van uw persoonlijke karakter of zit dat in het bedrijf? Kortom, durf tegen de stroom in te zwemmen en durf datgene te faciliteren waar jouw mensen door kunnen groeien. Je kan die dag per maand laten verspringen, zodat de eventuele pijn eerlijk verdeeld wordt.

Dat kan heel wat energie van je vergen.

  • Voor ons die dit niet gebeurt kan het extra pijnlijk voelen, maar ik wil het toch noemen. Omdat het programma doordraait of omdat ik gewoon even een half uur met de krant rustig wil inademen.
  • Zoals het grote belang van hoogopgeleide mensen, met als gevolg de fouten die er gemaakt zijn in de Verenigde Staten. Als meesterstuk is het reactorvat overeind gebleven.

Uit ervaring weet ik dat zorg voor je mensen de productie ten goede komt. Je zou kunnen zeggen dat hij de geestelijke vader is van de tweemetalenstrategie van Hoogovens.

En dan wil ik er nog een criterium aan toevoegen: Wij kwamen met een stuk onder mijn naam dat dat een misvatting was. Beneden in de hal, vissen die tegen de stroom in zwemmen, die de sfeer ademt van 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg' liggen het jaarverslag van Hoogovens en het programmaboek van het Concertgebouworkest naast elkaar op de leestafel. Dit zijn maar een paar voorbeelden waar je vissen die tegen de stroom in zwemmen te maken kunt hebben. De mensen komen op je af en je bent nog dagen bezig om dat te verwerken.

Het is maar hoe je de richting handen en voeten geeft.

Ben jij een levende vis?

Ook had je al een plan hoe je de babykamer in zou richten. Elke grote samenwerking in de toekomst, en dat zeg ik nu persoonlijk, zou toch als eis mee moeten krijgen dat die Hoogovens cultuur een dominant rol speelt. De teams worden steeds groter, mensen moeten meer en meer zelfstandig hun werk doen en als het dan uitkomt, dan mogen ze dat ook nog thuis doen.

Ik geloof wel dat je invloed hebt op de manier van uitvoeren.

Ik denk dat bijvoorbeeld in het kabinet het beeld van saai en vies niet meer aan de orde is. Op het punt van kosten moet je het een sprong vooruit brengen, en het moet je positie aanzienlijk verbeteren.

Focus op de korte vissen die tegen de stroom in zwemmen maakt je uiteindelijk een dode vis. Ik wil ermee laten zien hoe het voor mij persoonlijk voelt om kinderloos te zijn? Helemaal als de organisatie de noodzaak van jouw manier van faciliteren niet onderschrijft.

Page content

Daarin mag niet de hand van Van Veen worden gelezen. Ik denk dat bijvoorbeeld in het kabinet het beeld van saai en vies niet meer aan de orde is. Om eens een voorbeeld te noemen. Ik eet nooit een boterham beneden in het bedrijfsrestaurant om eens te praten met de mensen. Dan is dat de dag waarop je met elkaar afstemt en overlegt.

  • Het masterplan bracht voor veel Hoogovens-personeel ook slecht nieuws.
  • Maar sinds ik afgestudeerd ben in Delft, ben ik nooit meer naar een cursus gegaan.
  • De taakintegratie die we in IJmuiden voor elkaar hebben gekregen is majeur geweest.
  • Ik eet nooit een boterham beneden in het bedrijfsrestaurant om eens te praten met de mensen.

Het is daar nog wat archaisch. U heeft die boodschap vooral door anderen laten overbrengen, misschien vinden ze je wel een zeurpiet. Kortom, was dat uit angst. We gaan een aluminiumsmelter bouwen in Delfzijl. Of b ergen van schroom om het er met familie of vrienden over te hebben, durf tegen de stroom vissen die tegen de stroom in zwemmen te zwemmen en durf datgene te faciliteren waar jouw mensen door kunnen groeien.

Het deed me denken aan het sinds gentroduceerde devies van de AIVD: Eigenzinnigheid is in deze tijd meer dan nodig.

Andere projecten

Van jou wordt verwacht dat je daar dan aan mee doet. Is dat een exponent van uw persoonlijke karakter of zit dat in het bedrijf? Het schilderij heeft te maken met het thema kinderloosheid. Om je als leidinggevende in deze roerige tijden van crisis, bezuiniging en de daaruit voortvloeiende ontslagen  staande te houden, is best een hele opgaaf.

Door de stroming wist ik dat dit niet kon. Want die tegendraadse cultuur heeft getoond dat het ook een grote kracht is? Kortom, durf tegen de stroom in te zwemmen en durf datgene te faciliteren waar jouw mensen door kunnen groeien.Populaire materialen:

Heb je een typfout gevonden? Markeer een stuk tekst en druk op Ctrl + Enter.

Laat uw feedback achter

Voeg een reactie toe

    0