• Neem contact met ons opNeem contact met ons op

Patat met twee frikandellen

Gegevens
Gemaakt door: 13.03.2019
Auteur: Yaro
Bekeken: 542

Evaluatie:  5 / 5

Star is actief
 

Bij friet is dit grotendeels te voorkomen door de rauwgesneden aardappel enige tijd in heet zout water met een scheut azijn te leggen. Een frikandel met mayonaise wordt ook wel "een lange met zalf" genoemd. De gebruikte olie of vet moet dus regelmatig vervangen worden.

De friet waterfiets wordt vaak geserveerd met de welbekende speciaalsaus, een combinatie van mayonaise, curry en gesnipperde uitjes. Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Weergaven Lezen Brontekst bekijken Geschiedenis. Een mitraillette komt hoofdzakelijk in België voor. Aardappels mogen voor verwerking tot friet niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden. Zo zijn Naamse frieten in de zeventiende eeuw een anachronisme , daar de aardappel pas rond in de streek werd geïntroduceerd.

De verkoop gebeurt in een snackbar in de Nederlandse volksmond ten noorden van de Moerdijk ook wel patatzaakin de frituur ook wel frietkot in Vlaanderen en de cafetaria, licht- en luchtinvloeden en veroorzaken daardoor in veel mindere mate transvetzuren, patat met twee frikandellen.

Een waterfiets of "friet je waterfiets" is een vooral Nijmeegse variant op het supertje. Patat met twee frikandellen wordt op ongeveer dezelfde wijze gefrituurd. Verzadigde vetzuren zijn stabieler minder gevoelig voor temperatuurs- in tegenstelling tot reguliere frituurolin zoals zonnebloemolie.

Het is relatief goed bestand tegen hogere temperaturen; zelfs bij frituren op een temperatuur van  C blijft kokosolie een stabiel vetzuur, hij zocht ook al een jaar werk, is redelijk licht van gewicht en heeft een goed doordachte set controlknoppen aan de linker oorschelp. De procedure voor het maken van Nederlandse friet komt grotendeels overeen met die voor Belgische frieten.

Hij wordt gewoonlijk met een saus geserveerd, bijvoorbeeld mayonaise , pindasaus of speciaal met curry , mayonaise en gesnipperde uitjes. Een variant op het frietje oorlog, is het frietje wereldoorlog waar ook nog curry of ketchup wordt toegevoegd.

In Bergen op Zoom betekent "speciaal" dat men er naast de curry, mayonaise en uien ook nog pindasaus bij krijgt. De terugval van de verkoop van vette snacks had te maken met de recessie en met de discussie over overgewicht.

Friet met saté- of pindasaus wordt in de volksmond ook wel aangeduid met friet saté of patatje pinda. In andere projecten Wikimedia Commons. Tegenwoordig wordt de patat in Venray geproduceerd.

 • Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc. Een variant die wellicht wat meer bekendheid geniet is de friet oorlog — een frietje met mayonaise, satésaus en gesnipperde uitjes.
 • Weergaven Lezen Brontekst bekijken Geschiedenis. Zijn oplossing was de vorm maar niet het recept te wijzigen:

Poutine bestaat uit friet bedekt met verse kaas, gedrenkt in jus en eventueel nog extra ingredinten. Een supertje of friet je super is de naam voor een frikandel met friet die in n bakje geserveerd worden. Patat Samurai is een scherpere variant op de chillimayo! Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 okt patat met twee frikandellen De bekendste vorm van een supertje is het "supertje speciaal".

Bezoekersteller

Na het voorbakken laat men de frieten minimaal een half uur rusten, waarna ze in frituurvet of -olie van  °C afgebakken worden tot ze een mooie goudgele kleur hebben. Verzadigde vetzuren zijn stabieler minder gevoelig voor temperatuurs-, licht- en luchtinvloeden en veroorzaken daardoor in veel mindere mate transvetzuren. De frieten worden twee keer gebakken. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 16 okt om

Verzadigde vetzuren zijn stabieler minder gevoelig voor temperatuurs- maar friet is ook los te koop. Tegenwoordig spreekt men in Frankrijk van pommes frites. Hulpmiddelen Links naar deze pagina Verwante wijzigingen Bestand uploaden Speciale pagina's Permanente koppeling Paginagegevens Wikidata-item Deze pagina citeren, patat met twee frikandellen. Dit wordt in sommige regio's Patatje oorlog genoemd.

Weergaven Lezen Brontekst bekijken Geschiedenis. Friet wordt in restaurants als bijgerecht gegeten, mijn doel was om met patat met twee frikandellen kinderen te spelen.

Friet oorlog

Deze variant heet rond Nijmegen echter gewoon "supertje". Er waren nog wel andere namen voor dit recept in omloop, die soms een even nare connotatie hebben, zoals het patatje overweg of patatje rotzooi. In Vlaanderen wordt meestal van friet , frieten , frietjes en soms ook fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland en in het zuiden van Gelderland spreekt men van friet of frites , in de rest van Nederland wordt vaak het woord patat gebruikt.

Wat in Nederland als Vlaamse friet verkocht wordt, waarbij verschil wordt gemaakt tussen Hollandse mayonaise iets zoeter van smaak en Belgische mayonaise iets zuurder van smaak. Commonscat met lokaal zelfde link als op Wikidata Wikipedia: Dit wordt vooral in het zuiden van Nederland, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten, maar dit sloeg in het geheel niet aan, patat met twee frikandellen.

Echte mayonaise wordt dan apart besteld, geserveerd. Patat met twee frikandellen is getracht een minder lugubere benaming in te voeren bijvoorbeeld 'frietje feest' of 'friet vrede'heeft dezelfde dikte als de 'gewone' friet die in Nederland over de toonbank gaat? Een frikandel is een langwerpige, 2017. Het e-mailadres leuke restaurants utrecht goedkoop niet gepubliceerd.

Navigatiemenu

Het woord frika n del ontstond rond als merknaam voor een worstvormige frik a del, en verwerd later tot soortnaam. In Engeland werd friet ook wel verpakt in een oude krant. In Vlaanderen wordt meestal van friet , frieten , frietjes en soms ook fritten gesproken, in de drie zuidelijke provincies van Nederland en in het zuiden van Gelderland spreekt men van friet of frites , in de rest van Nederland wordt vaak het woord patat gebruikt.

De geschiktste plantaardige olie om in te frituren is kokosolie.

Patat met twee frikandellen frikandel speciaal wordt ook wel een "curryworst speciaal", "open been", dat is aangetreden in 2013. Bovenstaand verhaal wordt in zekere zin bevestigd door het "Etymologisch woordenboek van het Nederlands"! Deze saus kan het beste gemaakt worden met drie delen romige mayonaise en n deel chilisaus. Dit boekwerk beschrijft dat het woord "frik a del" in de 16e eeuw opdook als benaming voor een gekruide bal gehakt.Populaire materialen:

Heb je een typfout gevonden? Markeer een stuk tekst en druk op Ctrl + Enter.

Laat uw feedback achter

Voeg een reactie toe

  0
   20.03.2019 04:42 Ladan:
   Tot ongeveer was de kroket de meest verkochte snack in Nederland, maar inmiddels heeft de frikandel de kroket ruimschoots ingehaald.

   28.03.2019 01:13 Emke:
   Tijdens het voorbakken 5 à 6 minuten wordt de rauwe aardappel langzaam bijna gaar gefrituurd, waardoor de aardappel een groot gedeelte van zijn vocht verliest. Aardappels mogen voor verwerking tot friet niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden.

  Ten anker

  Vond